DogodekLetni koncert: Blagor družinam

7 junija, 2021by madrigalisti

Sproščanje ukrepov je po dolgem obdobju izolacije, osame in omejitev težko dočakano. Člani MeKZ Ljubljanski madrigalisti smo se trudili s petjem prek računalniških zaslonov, vendar nič ne odtehta skupnega petja, ubranega večglasja in nasmeha, pogleda naše dirigentke. Zelo se veselimo, da bomo lahko končno zapeli tudi pred občinstvom in z vami delili iskreče poglede, žareča...

Sproščanje ukrepov je po dolgem obdobju izolacije, osame in omejitev težko dočakano. Člani MeKZ Ljubljanski madrigalisti smo se trudili s petjem prek računalniških zaslonov, vendar nič ne odtehta skupnega petja, ubranega večglasja in nasmeha, pogleda naše dirigentke. Zelo se veselimo, da bomo lahko končno zapeli tudi pred občinstvom in z vami delili iskreče poglede, žareča srca in čiste harmonije.
Zato vas – dragi ljubitelji zborovske glasbe po vsem svetu – vljudno vabimo na naš prvi cikel koncertov po dolgem koronskem obdobju z naslovom »Blagor družinam«, posvečen vsem slovenskim izgnancem. Večji koncert s častnim gostom basbarotonistom Marcosom Finkom, ki ga bomo izvedli v atriju ZRC SAZU, se bo odvijal preko spleta.

Sobota, 5.6.2021 ob 18h – Ljubljanske ulice (Šuštarski most, Mesarski most, Prešernov trg, Podhod Tivoli)
Nedelja, 6.6.2021 ob 17h spletni koncert v živo iz ZRC SAZU z gostom basbarotonistom Marcosom Finkom
Sreda, 9.6.2021 ob 20h, Botanični vrt UL, Ljubljana
Četrtek, 24.6.2021, Cerkev sv. Družine, Ljubljana

Koncertni program je zasnovan v poklon družinam, ki so bile v preteklem stoletju zaznamovane z ločitvijo – začasno ali trajno. Spored je povezan tudi z današnjim časom, saj smo zaradi epidemije veliko bolj oddaljeni drug od drugega. Čeprav se morda ne zavedamo, pogrešamo nasmeh, objem in dotik.

Dve ljudski skladbi, prežeti z nabojem težkih čustev ob ločitvi od najbližjih, napovedujeta srh drugih dveh skladb. Aleksander Vodopivec je uglasbil poved, izvzeto iz poslednjega pisma narodnega heroja Pinka Tomažiča svoji materi, preden so ga italijanske oblasti obsodile na streljanje. Zadnja na sporedu je noviteta Aneja Černeta in zastopa občutja mož, ki so prevzeli vajeti družine, medtem ko so žene služile v Aleksandriji. Spored torej govori o pogumnih očetih, pogumnih materah in trdni ljubezni.

Hommage à mama Olga: pranona, ki so jo fašistične italijanske oblasti 10. marca 1943 ponoči prijele in jo za sedem mesecev ločile od enoletne Magde in družine. Deportirali so jo v taborišče Fraschette di Alatri pod Rimom, od koder se je na srečo vrnila živa. Življenje je s pogumom nadaljevala in prav pogum je tisto, kar v teh časih potrebujemo.

 

GLASBENI SPORED:

Uroš Krek (1922): VÖRA BIJE (Prekmurska ljudska)

Adi Danev (1933): OJ BOŽIME – SDRINDULAILE (Ljudska iz Nadiških dolin)

Aleksander Vodopivec (1934): MATI (P. Tomažič)

Anej Černe (1994): BLAGOR DRUŽINAM (F. Koglot, F. Peric), noviteta

Istrska ljudska – prir.: Ambrož Čopi (1973): PLOVI MI, MOJ BRODE

Ljudska iz Benečije – prir.: Hilarij Lavrenčič (1962): PETELINČEK JE ZAPIEU

Primorska ljudska – prir.: Karol Pahor (1896 – 1974): PA SE SLIŠ’

 

SPORED SOLISTA MARCOSA FINKA:      

Anton Lajovic: MESEC V IZBI

Lucijan M. Škerjanc: BELI OBLAKI

Hugo Wolf: NUN WANDRE MARIA

Franz Schubert: GUTE NACHT/DER LINDENBAUM

Carlos Guastavino: EL SAMPEDRINO/CORTADERA, PLUMERITO…

 

Cikel koncertov je podprla Mestna občina Ljubljana. Večji koncert v ZRC SAZU je organiziran v koprodukciji Inštituta za slovensko izseljenstvo in migracije, ZRC SAZU ter RTV Slovenija. Posebna zahvala gre Japan Piano center. Zahvala tudi posameznikom, ki so ogromno pripomogli pri realizaciji: Deja Gliha, dr. Marina Lukšič Hacin, Aleš Oblak, Rok Sternad in Silvo plavec.

https://madrigalisti.si/wp-content/uploads/2022/01/logo_meni_retina.png

Društvo mešani komorni zbor Ljubljanski madrigalisti
Krekov trg 2
1000 Ljubljana

info@madrigalisti.si
Predsednica: Maja Zupanc (040 257 922)
IBAN SI56 6100 0001 2650 796 (DH)
Matična št.: 1204254, Davčna št.: 90723031

© 2022 Ljubljanski Madrigalisti. All Rights Reserved. Fotografije © Janez Kotar